JENIS KABEL HANDPHONE MASA KINI

Selama bertahun tahun menggunakan handphone, uols pernah amik tahu tak jenis kabel yang korang gunakan? Miss Pah yakin kalau orang lelaki ni confirmlah tau kan. Yang akak akak, acik acik mesti ramai yang tak ambil kisah kan. Janji boleh cas, bateri phone penuh ON. Sama macam Miss Pah lah, kalau bawak kereta pandai bawak je abis minyak isi dan terus jalan semula. Hihihi

Ok meh sini nak habaq serba ringkas pasal jenis kabel phone hangpa semua. Amik masa 30 saat je nak baca. Boleh di jadikan panduan masa nak beli kabel phone di masa akan datang. Agar tidak mudah jadi TIPAH TERTIPU dan jimat wang.

KEBANYAKAN HANDPHONE ZAMAN KINI HANYA MENGGUNAKAN 3 JENIS KABEL SAHAJA :

  • KABEL TYPE B

TYPE B 

Kabel jenis ini selalunya banyak di gunakan untuk hp di bawah harga RM 1500. Baik pun dari model Samsung, Huawei , Oppo, Vivo dan lain lain. Tahap kelajuan 1A – 2.0A (yang ori lah. Kalau tak ori mungkin 0.5A sahaja)

  • KABEL TYPE C
TYPE C

Jenis ini merupakan yang terbaru digunakan pada peranti Android. Type C dikatakan mampu memindahkan fail dengan kelajuan yang tinggi setaraf dengan jenis Lightning yang digunakan oleh peranti iPhone

  • KABEL LIGHTENING
LIGHTENING

Jenis ini dibuat khusus untuk iPhone  sahaja. So phone android lain jangan nak pandai pandai paksa masukkan kabel lightening ni kat phone uols. Al jahanam pulak nanti charging port.

Instagram has returned invalid data.